internetul si politica

Posted by Horia on January 30, 2017 in ganduri |

Accesul la informatie reprezinta unul dintre beneficiile secolului 21. Ne face sa ne simtim mai destepti, sa evoluam mai repede si sa invatam, teoretic, mai multe. Insa, ca orice lucru bun pe lumea asta vine cu un compromis, pe care-l sumarizez in doua cuvinte: indobitocirea maselor.

Sursa foto: The Economist

Motivul este destul de simplu si la obiect: informatia nu mai este compusa si publicata doar de catre oamenii capabili de a informa in mod corect. Mai intai forumurile, apoi blogurile si zilele acestea, facebookul au devenit metodele prin care orice cretin cu o conexiune suficient de stabila la Internet poate posta “informatie”, incercand sa influenteze masele de oameni.

Vreau sa fie un lucru clar: nu am spus ca oamenii nu au dreptul la propria opinie – subliniez doar ca e o diferenta enorma intre a avea ceva de spus si a incerca sa ii manipulezi pe cei din jurul tau, pe baza acelei pareri.

As minti daca as spune ca am o solutie – Internetul prin propria sa definitie este liber, nu poate fi controlat (doar urmarit) sau guvernat intr-un anumit fel. Spun doar atat – informatia trebuie publicata doar de persoanele ce cunosc un subiect in ansamblu, intr-un mod obiectiv, fara jumatati de masura. Ce voi gandi/face eu pe baza acelei informatii, trebuie sa fie decizia mea, fara sa fiu influentat in vreun fel de autor.

Exista niste masuri pe care le am in cap, dar le pastrez pentru alta data.

Acum: paralela cu politica. Desi evit in general discutiile pe aceasta tema pentru simplul fapt ca nu am timpul necesar sa stau mereu informat si este destul de usor sa pornesti controverse si certuri, folosesc subiectul intr-un mod “artistic”.

Democratia a ajuns sa fie ceva total diferit de ceea ce au incercat grecii sa ne invete acum ceva timp. In prezent, absolut oricine are “un cuvant de spus” in alegerea conducerii.

Suna bine, nu?

NU!

Pentru ca acel “oricine” cuprinde inclusiv oamenii care fac rau societatii prin propria existenta. Nu ma refer la hoti, criminali, violatori (pentru ca astia fac rau prin actiuni), ci la oamenii care se multumesc sa traiasca pe baza unui ajutor social. Oamenii acestia pot sa fie cumparati si vor alege intotdeauna pe cel care le promite cel mai mult stat degeaba pe banii altora. 

Deci ei nu fac rau prin actiuni, ci tocmai prin lipsa de actiuni.

Haide sa facem un experiment: scadem din rezultatele unor alegeri (locale, prezidentiale, n-are relevanta), procentele adaugate de cei care primesc mai mult ajutor din partea statului decat ofera. Nu pot sa spun cu siguranta ca se va rasturna situatia, dar o diferenta notabila va exista.

Stay awesome!

Share

Tags: , , , , , ,

Copyright © 2012-2021 Horia Călin Toate drepturile rezervate.